Intake

“Ik nodig beide partijen apart uit voor een intakegesprek en breng hun verhalen in kaart. Met behulp van de escalatieladder van Glasl kijk ik waar de betrokkenen staan en hoe ik ze met elkaar in gesprek kan brengen.”

De intakefase van de mediation
Na het eerste contact vindt door de mediator een apart intakegesprek plaats met beide partijen om een indruk te krijgen over hetgeen er speelt tussen beiden. Dit gesprek dient ook om een gevoel te krijgen op welk niveau de partijen zitten bij de fase van de escalatieladder.

In de escalatieladder van Friedrich Glasl worden drie hoofdfasen beschreven en weergegeven. Het basisidee van de ladder is dat de escalatie niet continue is, maar dat deze stapsgewijs verergert. Het conflict begint boven aan de ladder en zolang er geen actie wordt ondernomen kan het conflict zodanig escaleren dat deze uiteindelijk in de onderste stap (de derde fase) beland.


Hoofdfase 1 Win-Win 
In deze fase kan het probleem gezamenlijk worden opgelost. Naast botsende belangen zijn er ook gezamenlijke belangen, waardoor beide partijen er samen uit proberen te komen.


Hoofdfase 2 Win-Lose
Als partijen in de tweede fase terecht zijn gekomen zullen zij het conflict zien als een strijd die gewonnen moet worden. Dit zal ten koste gaan van de andere partij. Er zullen nu meer emotionele zaken gaan spelen, waardoor het moeilijk is om objectief naar het conflict te kijken. Waarschijnlijk kunnen partijen er niet meer samen uitkomen. In deze fase is mediation geschikt.


Hoofdfase 3 Lose-Lose
Het conflict is nu aangekomen in de laatste fase. In deze fase is er sprake van 'totale oorlog'. Het maakt eigenlijk niet meer uit wat de reden is van het conflict. Beide partijen denken alleen nog maar aan hoe ze elkaar kapot kunnen maken. Partijen beseffen wel dat een overwinning niet meer mogelijk is, waardoor het ze ook niets meer uitmaakt wat de uitkomst zal zijn. In deze fase wordt mediation erg lastig, omdat ze beiden waarschijnlijk niet mee willen werken aan een gezamenlijke oplossing.


Wilt u meer weten over onze werkwijze neem dan contact op voor een oriënterend gesprek.

U kunt ook hieronder uw gegevens invullen, dan hoort u zo spoedig mogelijk van ons.

Naam:

E-mail:

Telefoon: