Intake

“Ik nodig beide partijen apart uit voor een intakegesprek en breng hun verhalen in kaart. Met behulp van de escalatieladder van Glasl kijk ik waar de betrokkenen staan en hoe ik ze met elkaar in gesprek kan brengen.”

De intakefase van de mediation
Na het eerste contact nodig ik beide partijen apart uit voor een intakegesprek. Doel van de intake is om een gedegen indruk te krijgen van wat er speelt tussen beiden. Dit gesprek dient ook om een gevoel te krijgen op welk niveau de partijen zitten op de escalatieladder van Friedrich Glasl.

De escalatieladder van Glasl maakt duidelijk waar de partijen staan in het conflict en geeft een indicatie hoe dit het beste aangepakt kan worden. Ik gebruik het om het mediationtraject te starten en vorm te geven. Er worden drie hoofdfasen beschreven. Het basisidee van de ladder is dat de escalatie niet continue is maar stapsgewijs verergert. Het conflict begint boven aan de ladder en, zolang er geen actie wordt ondernomen, kan het conflict zodanig escaleren dat het uiteindelijk in de onderste stap (de derde fase) beland.


Hoofdfase 1 Win-Win 
In deze fase kan het probleem gezamenlijk worden opgelost. Naast botsende belangen zijn er ook gezamenlijke belangen, waardoor beide partijen er samen uit proberen te komen.


Hoofdfase 2 Win-Lose
Als partijen in de tweede fase terecht zijn gekomen zullen zij het conflict zien als een strijd die gewonnen moet worden. Dit zal ten koste gaan van de andere partij. Er zullen nu meer emotionele zaken gaan spelen, waardoor het moeilijk is om objectief naar het conflict te kijken. Waarschijnlijk kunnen partijen er niet meer samen uitkomen. In deze fase is mediation geschikt.


Hoofdfase 3 Lose-Lose
Het conflict is nu aangekomen in de laatste fase. In deze fase is er sprake van 'totale oorlog'. Het maakt eigenlijk niet meer uit wat de reden is van het conflict. Beide partijen denken alleen nog maar aan hoe ze elkaar kapot kunnen maken. Partijen beseffen wel dat een overwinning niet meer mogelijk is, waardoor het ze ook niets meer uitmaakt wat de uitkomst zal zijn. In deze fase wordt mediation erg lastig, omdat ze beiden waarschijnlijk niet mee willen werken aan een gezamenlijke oplossing.


Wil je meer informatie over mijn werkwijze of weten wat ik voor je kan betekenen, neem dan contact op voor een oriënterend gesprek. Je kunt ook hieronder je gegevens invullen, ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Naam:

E-mail:

Telefoon: