Wat is EMDR?

“EMDR is een therapeutische techniek waarbij de negatieve emotionele lading van trauma’s en problemen worden losgelaten, waardoor je sterker en gelukkiger naar de toekomst kunt kijken.”

EMDR
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing therapie. EMDR is een therapeutische methode die snel en effectief helpt bij het verwerken van traumatische en emotionele problemen. Behandeling met EMDR is geschikt voor kinderen en volwassenen met trauma- en angstklachten.

Wat gebeurt er?
Bij EMDR denk je terug aan de schokkende situatie of het probleem terwijl je je ogen horizontaal heen en weer beweegt. Dit gebeurt in sets, ik geef rustig het tempo en de tijdsduur aan. Na een serie oogbewegingen bespreken we welke gevoelens en gedachten er bij je opkomen. Hier houd je je aandacht op gericht terwijl een volgende set wordt uitgevoerd.


Wat is het effect van EMDR?
Tijdens EMDR-proces komen herinneringen en associaties naar boven, maar ontstaan ook nieuwe inzichten, verminderen problematische emoties en nare gedachten en nemen zelfvertrouwen en positieve gevoelens toe. Na afloop van enkele series oogbewegingen ben je beter in staat te relativeren en ervaar je het probleem als minder belastend. Het leven met het trauma is een stuk gemakkelijker geworden! EMDR helpt om echt te voelen wat je verstandelijk eigenlijk al weet, bijvoorbeeld: 'Ik ben waardevol', 'Ik ben evenveel waard als een ander', 'Ik ben krachtig', 'Ik ben de moeite waard', Het nare verleden ligt echt achter mij', 'Ik kan het (weer) aan'.


Wanneer zet ik EMDR in?
EMDR is effectief bij het verwerken van traumatische ervaringen. De heftige gevoelens die te maken hebben met het trauma worden geïsoleerd ‘bewaard’ in de hersenen en veroorzaken allerlei gevolgen zoals slecht slapen, depressie, concentratievermindering, snel geïrriteerd zijn, nachtmerries, schrikachtigheid, herbeleving, angst en vermijding.


Waar kan EMDR nog meer voor worden gebruikt?
EMDR kan ook worden toegepast als onderdeel van een behandeling van angsten en fobieën, weinig zelfvertrouwen, te heftige agressie, eetstoornissen, door stress veroorzaakte lichamelijke klachten, zoals rug- en hoofdpijn, maag- en buikpijn.


Is EMDR betrouwbaar en effectief?
Betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat EMDR zeer effectief is. Duizenden mensen zijn succesvol behandeld na het ervaren van een ernstige gebeurtenis, zoals een verkrachting, auto-ongeluk (whiplash), oorlogssituatie, mishandeling en roofoverval. De duur van de behandeling is meestal korter dan bij andere methoden.


Zijn er bijverschijnselen?
Onder deskundige behandeling doen er zich bij EMDR geen schadelijke bijverschijnselen voor. Soms kunnen oude, nare gevoelens tijdelijk sterker worden, bijvoorbeeld tijdens of na een sessie. Dat is een teken van verwerking en na verloop van tijd nemen deze verschijnselen af. Ontspanningsoefeningen kunnen je hierbij helpen. Ik leer je eenvoudige technieken aan die je thuis kunt toepassen.


Wil je meer informatie over mijn werkwijze of weten wat ik voor je kan betekenen, neem dan contact op voor een oriënterend gesprek. Je kunt ook hieronder je gegevens invullen, ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Naam:

E-mail:

Telefoon: