Wat is EMDR?

“EMDR is een therapeutische techniek waarbij de negatieve emotionele lading van trauma’s en problemen worden losgelaten, waardoor je sterker en gelukkiger naar de toekomst kunt kijken.”

EMDR
EMDR is een therapeutische techniek die snel en effectief helpt bij het verwerken van traumatische en emotionele problemen. Traumabehandeling met EMDR is geschikt voor kinderen en volwassenen met trauma- en angstklachten.

Hoe werkt EMDR?
Bij EMDR neemt de cliënt het probleem in gedachten terwijl hij of zij met de ogen horizontaal heen en weer beweegt. De therapeut geeft aan in welk tempo en hoe lang met de ogen wordt bewogen en vraagt telkens na de oogbewegingen welke gevoelens en gedachten er bij de cliënt opkomen. Hier houdt de cliënt de aandacht op gericht terwijl een volgende set oogbewegingen wordt aangeboden en uitgevoerd.


Wat is het effect van EMDR?
Tijdens het proces ontstaan nieuwe inzichten, komen herinneringen en associaties naar boven, verminderen de problematische gevoelens en nare gedachten en nemen zelfvertrouwen en positieve gevoelens toe. De cliënt ervaart, na afloop van enkele series oogbewegingen, het probleem als minder belastend en is in staat beter te relativeren. Het leven met het trauma is een stuk gemakkelijker geworden. EMDR helpt om echt te voelen wat je eigenlijk verstandelijk al weet, bijvoorbeeld: 'ik ben waardevol'; 'ik ben evenveel waard als een ander'; 'ik ben krachtig'; 'ik ben de moeite waard'; 'het nare verleden ligt echt achter mij'; 'ik kan het (weer) aan'.


Wanneer zetten wij EMDR in?
EMDR is vooral nuttig bij het verwerken van traumatische ervaringen. De heftige gevoelens die te maken hebben met het trauma zijn geïsoleerd opgeslagen in de hersenen en veroorzaken verschijnselen zoals: slecht slapen, depressie, concentratievermindering, snel geïrriteerd zijn, nachtmerries, schrikachtigheid, herbeleving, angst, vermijding.


Waar kan EMDR nog meer voor worden gebruikt?
EMDR wordt in de eerste plaats gebruikt om de gevolgen van traumatische stress te behandelen. Bovendien kan EMDR worden toegepast als onderdeel van een behandeling van angsten en fobieën, weinig zelfvertrouwen, te heftige agressie, eetstoornissen, door stress veroorzaakte lichamelijke klachten, zoals rug- en hoofdpijn, maag- en buikpijn.


Is EMDR betrouwbaar en effectief?
Betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat EMDR een vorm van hulp is die zeer effectief is. Duizenden mensen zijn succesvol behandeld na het meemaken van een ernstige gebeurtenis, zoals verkrachting, auto-ongeluk, denk aan whiplash, oorlogshandeling, mishandeling en roofoverval. De duur van de behandeling is korter dan bij andere methoden.


Zijn er schadelijke bijverschijnselen?
Indien vakkundig toegepast doen zich bij EMDR geen schadelijke bijverschijnselen voor. Soms kunnen oude, nare gevoelens tijdelijk sterker worden, bijvoorbeeld tijdens of na een sessie. Dat is een teken van verdere verwerking; na verloop van tijd nemen deze verschijnselen af. Je wordt erop voorbereid door het leren toepassen van ontspanningsoefeningen. Deze worden je in het begin aangeleerd om thuis te oefenen, bijvoorbeeld dagelijks één of meerdere keren.


Wilt u meer weten over onze werkwijze neem dan contact op voor een oriënterend gesprek.

U kunt ook hieronder uw gegevens invullen, dan hoort u zo spoedig mogelijk van ons.

Naam:

E-mail:

Telefoon: