Ervaringen

Met veel plezier heb ik met verschillende trainer-coaches mogen werken. Hier vertellen enkelen van hen over hun ervaringen uit de praktijk. Neem gerust contact op als je meer wilt weten over wat ik kan betekenen voor jou als talentbegeleider.

Opleiding prestatiegedrag staf Handbal Academie

Paul is een persoon die precies aanvoelt wat een groep mensen nodig heeft om samen tot een bepaald doel te komen. Daarin is het individu key, en de individuele ontwikkeling staat in de trajecten van Verbeter Presteren centraal.
Wat ik hierin erg prettig vind is dat hierin een duidelijk stappenplan, passend bij de organisatie en leerbehoeftes van het individu, de leidraad vormen. Hierdoor weet je welke stappen je gaat zetten, en kun je hier continue op reflecteren. Dit past bij iedere soort situatie, omdat het traject toegespitst wordt op een specifieke situatie en de ontwikkelbehoeftes.
Leren en doorgroeien centraal, en dit alles op het tempo dat bij je past. Erg mooi.


Ricardo Clarijs
Trainer Handbal Academie
Bondscoach Nationale JeugdselectieZet je bombak af! - Hou jezelf een spiegel voor!

Het klinkt niet eens zo heel erg ingewikkeld als je de koppen hierboven geschreven leest. In de praktijk blijkt het echter een prestatie van jewelste te zijn als je dit als (voetbal)trainer weet te bewerkstelligen. We zijn nu samen met Verbeter Presteren een jaar onderweg met onze jeugdtrainers binnen de voetbalacademie FC Twente.

Het is een traject wat steeds meer voedingsbodem krijgt en dit in een wereld waarin mentale begeleiding nou niet echt iets vanzelfsprekends is. Een gevarieerd en goed doordacht programma als basis, waarin wij als trainers constant geconfronteerd worden met het leren herkennen van jezelf en uiteraard de spelers waarmee je werkt.

In de voetbalwereld werken we uiteraard met allerlei doelstellingen. Toen dan ook het stellen van mentale doelstellingen in je trainingen voor jezelf en je team aan de orde kwam, moest een ieder hier toch het antwoord schuldig blijven. Vragen als waarom bereik ik die ene speler wel en die andere niet en de geijkte opmerking van ik krijg geen click met hem zijn meer schering dan inslag. Op het traject om erachter te komen waar het eventueel aan kan liggen kwam nagenoeg geen enkele trainer op het idee om daadwerkelijk eens eerst in die spiegel te kijken en spreekwoordelijk zijn bombak af te zetten. Hierin hebben we gezamenlijk in het 1e jaar behoorlijke stappen gezet. En natuurlijk willen we met Paul voorop het allemaal nog sneller en beter.

Wij zijn er echter van overtuigd in Verbeter Presteren een prima en flexibele partner, wat absoluut noodzakelijk is in deze wereld, te hebben gevonden en zien dan ook uit naar het aankomende seizoen om ons als Voetbalacademie op dit vlak nog verder te ontwikkelen en de stappen te maken die we gezamenlijk voor ogen hebben.


Met vriendelijke sportgroet,
Michel Jansen
Hoofd opleiding Voetbalacademie FC TwenteOpleidingstraject Verbeter Presteren

Na een jaar terugkijkend op de samenwerking met Paul (Verbeter Presteren) kan ik niet anders zeggen dan dat deze samenwerking voor mij een grote stap voorwaarts is geweest binnen mijn persoonlijke ontwikkeling.

Het traject dat ik tot nu toe heb gevolgd is inhoudelijk zeer leerzaam, Het heeft mijn persoonlijk inzicht verder uitgediept waarbij de persoonlijke aandacht en sturing die Paul mij daarbij geeft, verbredend en versnellend werkt. Voor mij heeft het werken met en leren kennen van de onderdelen waarmee VP werkt ( o.a de trainerskaart met action type, persoonlijke sterke eigenschappen, hinderlijke eigenschappen, verborgen mentaal talent enz.) deze verdieping/verbreding gebracht.

Ondanks dat het in de conservatieve voetbalwereld nogal eens schoppen tegen heilige huisjes is, ben ik van mening dat er al behoorlijk wat weerstanden zijn overwonnen. Het open stellen om te leren over en van jezelf is hierbij erg belangrijk, dit is binnen de “machowereld” die de voetballerij over het algemeen toch kenmerkt een vernieuwende manier van omgaan met trainers en spelers.

Ook zijn we bezig om een aantal onderdelen van Verbeter Presteren binnen de opleiding te implementeren en verder te ontwikkelen/specificeren naar het voetbal. Dit is een erg mooie stap en vernieuwend voor de voetballerij.

Al met al ben ik erg blij met deze kans en hoop ik voor mij volgend jaar net zo interessant en leerzaam wordt.


Rik Platvoet
Voetbalacademie FC TwenteEvalutatie Verbeter Presteren

Als jeugdtrainer binnen de Voetbalacademie kwam ik begin seizoen 2009-2010 in aanraking met het "Verbeter Presteren" - traject van Paul van Gestel. Kan me de eerste bijeenkomst nog goed herinneren. In een ruimte vol met voetbaltrainers (waarvan sommige oud profs), werd al snel gevraagd jezelf open te stellen en wellicht in de toekomst zelfs kwetsbaar op te stellen. Dit om uiteindelijk zelf een betere coach te worden en dus je spelers beter te kunnen helpen/begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling als jonge talentvolle voetballer.

In een (voetbal-)wereld waarin het begrip "The survival of the fittest" hoogtij viert, is het "kwetsbaar opstellen" niet altijd even makkelijk. Dit vaak ondersteunt door, al dan niet negatieve, persoonlijke ervaringen uit het verleden. Naast het feit dat het dus een groep Trainer-Coaches betrof (met haar eigen specifieke kenmerken), bestond de groep ook nog eens uit relatief veel nieuwe trainers. Geenszins een vertrouwde omgeving.

In de weken na de eerste bijeenkomst, lag het accent op het "kijken naar jezelf" en het gedrag dat je als Trainer-Coach vertoont richting je spelersgroep. Ben je je bewust van je eigen vertoonde gedrag, waar zou dit vandaan kunnen komen en welke reactie roep je op bij je spelers, waren terugkerende items.

In het proces van het leren kijken naar jezelf en anderen werd door Paul en eigenlijk het hele ontwikkelingsproces op zich, veelal een confronterende spiegel voorgehouden. Door het bekijken van trainingen en de daaropvolgende reflectiegesprekken waren Paul en zijn collega's in staat om veelal vragenderwijs de vinger op de zere plek te leggen en je als trainers bewust te maken van wat jouw eigen gedrag aan reactie(s) bij de spelers oproept. Met andere woorden, bereik je met je gedrag als trainer, datgene wat je wilt bereiken bij je spelers? Wat doe je vervolgens als dit niet (helemaal) het geval blijkt te zijn en waar of bij wie zoek je de oplossing?

De mix van theorie- en praktijksessies gaf het tweejarige traject, wat inmiddels achter ons ligt, vaak op het juiste moment een verdieping richting de praktijk. Vervolgens was er ruimte om een en ander in de praktijk toe te passen, waarbij middels het "buddy-systeem" en/of de bezoeken van Paul en Rik Platvoet het praktijkmoment altijd getoetst werd aan de theorie, waarbij de theorie aan de hand van de Trainerskaart vertaald werd naar een persoonlijke doelstelling. Deze persoonlijke doelstelling kon het begeleidingstraject van een speler betreffen, maar had altijd een relatie naar je eigen functioneren als trainer en je eigen valkuilen en mogelijkheden.

In het kijken naar en ontwikkelen van jezelf ben je niet altijd blij met wat je ziet, soms letterlijk, soms figuurlijk. De afgelopen twee jaar hebben me geleerd om uit je comfortzone te treden, maar wel altijd dicht bij jezelf te blijven. Je anders voordoen dan je bent houd je niet lang vol, en levert je uiteindelijk vooral frustratie op.

Wanneer je buiten je comfortzone treedt en je jezelf gevoelsmatig op glad ijs begeeft, zijn er altijd excuses te vinden om dingen niet te doen en de "schuld" bij een ander te leggen. Dit gevaar ligt altijd op de loer, al dan niet onder invloed van externe factoren.

Terugkijkend op de relatief "niet vertrouwde omgeving" van de eerste bijeenkomst, kan ik zeggen dat ik de afgelopen twee jaar niet had willen missen en Paul dankbaar ben voor de tijd en energie die hij in mij gestoken heeft. De keuzes die hij heeft gemaakt in het begeleiden van mij persoonlijk getuigen van kennis en professionalisme.

Rest mij te concluderen dat ik als coach absoluut completer en bewuster ben geworden in de afgelopen periode. Hoop dat de spelers dit ook vinden... :)


Dennis Bekking
Voetbal Academie FC Twente
Seizoen : 2009-2010, 2010-2011

Wil je meer informatie over mijn werkwijze of weten wat ik voor je kan betekenen, neem dan contact op voor een oriënterend gesprek. Je kunt ook hieronder je gegevens invullen, ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Naam:

E-mail:

Telefoon: