Traumabehandeling

Traumabehandeling (EMDR) is geschikt voor kinderen en volwassenen met trauma- en angstklachten.
EMDR is een directe en effectieve behandelmethode voor trauma's en vervelende gevoelens en gedachtes.
De behandeling werkt direct en sluit aan op uw wensen, het wegnemen van uw klachten. De behandeling kent meestal een gelimiteerd aantal zittingen, tot 12 sessies van 1 uur. Wat ons uiteindelijk rust zal geven is het aanvaarden van datgene wat niet uitgelegd kan worden.

Voor wie is behandeling geschikt?
De behandeling is geschikt voor kinderen en volwassenen met trauma en angstklachten, zoals opdringende herinneringen aan de (schokkende) gebeurtenis, waaronder min of meer angstwekkende beelden zoals herbelevingen, schuld en zelfverwijt en nare, beangstigende dromen. De behandeling is effectief bij het verwerken van de gevolgen van bijvoorbeeld lichamelijke aandoeningen(whiplash), overvallen, ziektes, bedreigingen, seksueel misbruik, sterfgevallen, oorlog, (verkeers)ongelukken.

Intake
De intake beslaat twee gesprekken en daarbij wordt zorgvuldig aandacht besteed aan oorzaak en achtergronden van de klachten, individuele kenmerken en de last die u van de klachten ondervindt. Dan zal blijken of een gerichte traumabehandeling gewenst is en wordt samen een behandeling opgesteld, het zogeheten behandelplan. U weet wat er gaat gebeuren en de behandeling is te overzien.

Behandeling
De behandeling werkt vaak snel, de cliënt leert emoties de baas te blijven. Tijdens de behandeling denkt de cliënt aan de gebeurtenis terug, inclusief bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Tegelijkertijd wordt het verwerkingsproces opgestart en wordt met behulp van vingerbewegingen een signaal aangeboden (de afleidende stimulus).
De herinnering aan de nare gebeurtenis verliest hierdoor snel haar kracht en emotionele lading. De herinneringsbeelden veranderen en worden bijvoorbeeld waziger of kleiner. En er kunnen spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring snel een geaccepteerde plek krijgt in de levensgeschiedenis van u als cliënt.

Wat is het effect
Een verklaring voor de effecten van de behandeling is dat de procedure leidt tot versnelde informatieverwerking. De combinatie van het sterk denken aan de traumatische gebeurtenis(sen) en de aandacht voor de afleidende stimulus via de vingerbewegingen zorgen ervoor dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd.Wilt u meer weten over onze werkwijze neem dan contact met ons op voor een oriënterend gesprek.